מהי הדרכת הורים

קשה לתת הגדרה מדוייקת למושג "הדרכת הורים" שכן הוא כולל בתוכו הרבה דברים. אבל ניתן להגדיר זאת כהכוונה של ההורים להיות הורה טוב יותר. זה כולל למשל כיצד ליצר יחסים טובים בין הורים לילדים, מתן כלים להורים לפתור בעיות או למנוע בעיות. למעשה אפשר להגדיר "הדרכת הורים" כ"כדור למניעה". שכן התנהלות נכונה ויעילה עם הילדים יכולה למנוע הרבה בעיות. הדרכת הורים מוצלחת יכולה למנוע כעסים, צעקות, חוסר כבוד, השפלה ושאר מיני דברים שהיינו רוצים להמנע מהם.

סדנאות הדרכת הורים

סדנאות מתאימות כאשר הורים רוצים לפגוש הורים נוספים, ללבן ביחד בעיות דומות, לשמוע כיצד אחרים מתמודדים עם בעיות ולקבל פרופורציה. בסדנאות יש דינמיקה חברתית, הכרויות עם אנשים נוספים. סיטואציות שמעלים חברי הקבוצה משמשות כדוגמאות. בסדנה טיפוסית יש בדרך כלל 15 אנשים. חלקם זוגות חלקם הורים בודדים. במפגש הראשון עושים הכרות בין חברי הקבוצה. מדברים על התוכן שיועבר, כללי הסדנה ועושים תאום ציפיות – על איזה נושאים ההורים היו רוצים לדבר ומה מציק להם. לאחר מכן צוללים אל החומר, כאשר בכל מפגש עוברים על נושא ספציפי. בתום כל מפגש מוצעים להורים כלים. בתחילת המפגש הבא, ההורים מספרים על מה שעבד, ומה שלא הצליח. הסדנה מלווה במצגות, הפעלות חווייתיות. חשוב מאד להוסיף, שחברי הקבוצה בסדנה מתבקשים לשמור את כל המתרחש בסדנה לעצמם באופן דיסקרטי. שכן נחשפים פרטים אינטימיים מתוך חיי המשפחה.

הדרכת הורים פרטנית

סדנאות פחות מתאימות כאשר צריך להיכנס לפרטים של ההתרחשויות בתוך המשפחה. כמובן שיש אנשים שאינם אוהבים להיחשף ולדבר על הבעיות שלהם בפני אנשים נוספים. במקרים הללו, עדיפה כמובן הדרכת הורים פרטנית. הדרכה אישית היא אינטימית. הפגישות הן אחד על אחד ואין בעיה לפתוח בעיות שלא נעים לדבר עליהן בקבוצה. כל תשומת הלב מוקדשת להורים שמגיעים, ואפשר לדבר בלי שום הגבלה על הבעיות הפרטיות של המשפחה. גם המידע שמועבר להורים תפור בדיוק לפי הקשיים והצרכים של המשפחה. כאשר באים שני בני הזוג, אפשר גם לקיים דיון ולפשר בין גישות חינוכיות מנוגדות. זה אמנם אינו טיפול זוגי, אך לעיתים הדיון משפר גם את היחסים בין בני הזוג, שכן קונפליקטים רבים במשפחה, נובעים מבעיות הקשורות להורות וקשיים עם הילדים.

חדווה בנטל: 052-3755095

דואר אלקטרוני: hedva@bental.com

למה חשוב להשתמש בהדרכת הורים

אנחנו חיים כיום בתקופה מאד מבלבלת. בתקופה הקדומה יותר, ההורים היו הסמכות היחידה בבית. כולנו מכירים את סיפורי הדורות הקודמים במשפחה, בהם מספיק היה מבט אחד של האב או האם, כדי לגרום לילד לעשות משהו (או לחדול ממשהו). אפשר לדמות את הילד ל"חייל" היה צריך למלא פקודות.

היום הדברים הם שונים. מקובל שהילדים הם שווי ערך כבני אדם. ומערכת היחסים צריכה להיות מושתת על הבנה, הקשבה, כבוד הדדי. גם הטכנולוגיה גורמת להיפוך תפקידים בבית. אם פעם הילד היה מגיע להוריו על מנת לשאול משהו וללמוד משהו, היום במקרים רבים המצב הוא הפוך. ההורה שואל את הילד איך מתפעלים משהו טכנולוגי (טלפון נייד חדש).

כיום, אין אנו מעוניינים שמערכת היחסים תהיה מבוססת על פחד, אלא על הקשבה לצרכי הילד והתחשבות בהם. הדבר הזה גורם לבלבול אצל ההורים. הם לא תמיד יודעים מתי לשים את הגבול. כך למשל מתנהגים עם הילד לפעמים כחבר ולא כהורה, ולא יודעים מתי להתנהג באופן סמכותי. מוותרים יותר מדי על מנת לרצות את הילד – דבר שלא בהכרח נכון לעשות ולא מקדם את ההתפתחות של הילד. לעיתים, מתנהגים באופן נוקשה מדי, בסיטואציות שדורשות גמישות.

עוד טעות שקורת במשפחות היא ששמים את הילד במרכז, וההורים מבטלים את הרצונות והצרכים של עצמם למען הילד, במקום שגם ההורים וגם הילדים יהיו במרכז ותהיה התחשבות גם ברצונות והצרכים שלהם. דבר זה אינו מקדם את הילד שכן חלק מהלמידה זה לדעת ולהתחשב בזולת, לדעת לדחות סיפוקים ולהסתכל לנורמות והמקובלות בחברה.

יש הורים שנותנים לרגש לנהל אותם. זה יכול להיות הורה שמרגיש שכבודו נפגע מהתנהגות הילד, ואז הוא מגיב באופן לא רציונלי ("אני אראה לו פה מי הבעל הבית…."). דבר זה יכול להביא למשל לקיצוניות בהענשה. ("בפרינציפ אני אראה לו….."). הורה שמעורב רגשית בסיטואציה עם הילד, אינו ער לתגובה ולהתנהלות שלו מול הילד, שלעיתים אינה יעילה ואינה משיגה את המטרה החינוכית.

הדרכת הורים יכולה להועיל בסיטואציות הללו. ברגע שאיש מקצוע אובייקטיבי נכנס לתמונה, הוא יכול לשקף להורה את ההתנהלות שלו, מצביע על ההתנהלות הלא נכונה, ומציע פתרונות נכונים יותר לסיטואציות הללו. הוא נותן כלים להתמודדות נכונה.

בהדרכת הורים, הרבה פעמים המנחה מציג את קולו של הילד, מציג את הצרכים הנפשיים של הילד, ומאפשר להורה לחוש לראות ולהבין את נקודת המבט של הילד. כאשר סיטואציה קורית במשפחה, ההורה מצויד בידע וכלים, ויכול להתנהל בצורה יעילה, טובה, ואשר מקדמת את הילד.

פגישה עם מנחה הורים, מאפשרת להורה לעצור רגע את מרוץ החיים, ולבחון את ההתנהלות שלו: האם היא יעילה, האם היא מקדמת. פעמים רבות זו הזדמנות לשני בני הזוג לשבת בנחת ולדון על ההתנהלות מול הילדים, כאשר איש מקצוע מנחה אותם ברקע. הדבר גם משמש לגישור כאשר להורים יש גישות חינוכיות שונות, ומביא לתאום עמדות בין ההורים.

ניתן לראות אם כן, שהדרכת ההורים, הכוללת מספר מפגשים חשובה, שכן יש תהליך של מעקב ואפשר לראות איך הדברים עובדים ולשנות בהתאם.

חדווה בנטל: 052-3755095

דואר אלקטרוני: hedva@bental.com

נושאים בהדרכת הורים

הדרכת הורים כוללת מגוון רחב של נושאים בהם נתקלים ההורים בחיי היום יום. נראה מספר דוגמאות לנושאים עיקריים הנכללים בסדנת הדרכת הורים:

גבולות

נושא גבולות עוסק בקביעת חוקים וכללים בהתנהלות המשפחתית בבית.

הורות וקריירה

הורות וקריירה יכולים להתנגש בניהם. בנושא זה נלמד כיצד לשלב אותם נכון.

מעברים

שינויים בין מסגרות שונות, בעלות אופי שונה כגון מעבר מגן לבית ספר.

ביטחון עצמי

חיזוק האמונה של הילד בעצמו, ביכולותיו ובכישוריו.

תקשורת

אחד הדברים הבסיסיים במערכת יחסים בין הורה לילד היא היכולת לתקשר נכון.

התנהגויות

הבנת ההתנהגויות השונות בהם ניתקל, ומה מטרתן. למשל, למה הילד מתפרץ התפרצות זעם.

חדווה בנטל: 052-3755095

דואר אלקטרוני: hedva@bental.com

הדרכת הורים לפי גילאים

הדרכת הורים מטפלת בכל הגילאים בהם הילד נמצא בבית. זה מתחיל מינקות, ונגמר בתום גיל ההתבגרות (קשה לאמר בדיוק מתי גיל ההתבגרות מסתיים. זה מאד אינדיבידואלי). לכל גיל יש את ההתמודויות המאפיינות אותו.

הדרכת הורים לגיל הרך

הגיל הרך הוא מושג המתייחס לשנות החיים הראשונות של הילד. מקובל להגדיר את תום הגיל הרך כגיל הכניסה לבית הספר. זו תקופה ממושכת, שבה מתרחשים שינויים רבים אצל הילד. הילד הופך מתינוק תלותי, שההורה צריך רק לספק לו צרכים בסיסיים ועד לילד בן 6 שהוא כבר ילד עצמאי, בעל דעות ורצונות משלו. בעיות שיש בגיל הזה הם בעיות אכילה, גמילה מחיתולים, בעיות שינה, פחדים, מרדנות, התמודדות עם אח או אחות, בעיות חברתיות ועוד.

הדרכת הורים לגיל הרך יכולה להועיל מאד, עשוייה להקל מאד על ההורים, ולשפר מאד את גידול הפעוט.

הדרכת הורים לגיל בית הספר

גיל בית ספר מוגדר כגיל מהכניסה לכיתה א' ועד לאזור גיל 12. זו תקופה חדשה עם התמודדויות חדשות. יש בתקופה זו רכישת ידע על העולם, כולל רכישת מיומנות חברתיות. כמות הדרישות שיש כלפי הילד הולכת וגדלה (שיעורי בית, מבחנים, עבודות). הילד מתמודד עם מקומו בחברה. עם התמודדויות שיש בגיל הזה ניתן למנות אלימות, החרמות, בדידות, תחרותיות ועוד. בבית עלולות להיות מריבות, יש קשיים בשמירה על שיגרת חיים, שמירה על גבולות, אי שיתוף פעולה עם ההורים, תקשורת לקויה ועוד.

הדרכת הורים לגיל בית הספר, יכולה לעזור להורים להתמודד עם האתגרים החדשים שמציב גיל זה.

הדרכת הורים לגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות מתחיל באזור גיל 12 (אם כי עם השנים ניתן לאמר שגיל ההתבגרות מתחיל יותר ויותר מוקדם). בדרך כלל מקובל לאמר שעד הצבא, גיל ההתבגרות מסתיים. אבל זה מאד אינדיבידואלי. גיל ההתבגרות, מתאפיין בעיקר בעצמאות. במקביל יש שינויים פיסיים, בשלות מינית, התפתחות ביכולת השכלית. המערכת הרגשית משתנה.

הבעיות והתמודדויות שיש להורים בגיל ההתבגרות, יותר מורכבות מהגילאים הקודמים. יש בעיות של חוסר שיתוף פעולה עם ההורים, וויכוחים, השפעה משמעותית מצד החברים. רמת הלימודים גבוהה והנער נדרש להשקיע יותר. הנער עלול להיות נתון להשפעה לרעה, וההורה יכול למצוא שקשה לו להתמודד עם זה ("אתם לא מבינים", "אני יודע יותר טוב מכם", "כולם עושים….. למה רק אני לא"). מתבגרים, יכולים בהחלט לבלבל את ההורים ולערער את הסמכות שלהם. הדרכת הורים למתבגרים יכולה, מלבד להעניק ידע, גם לחזק את הביטחון העצמי של ההורה. לחזק אותו בהתנהלות מול הנער, ולהציע דרכים יעילות להתמודדות טובה.

חדווה בנטל: 052-3755095

דואר אלקטרוני: hedva@bental.com

הדרכה הורית – שאלות ותשובות

איך מתבצעת הדרכת הורים?

הדרכת הורים מתחילה בדרך כלל מכך שההורים מבחינים בבעיה ומרגישים שאין להם את הכלים להתמודד איתם, ומרגישים שכדאי להתייעץ עם בעל מקצוע. הפגישה הראשונה היא בדרך כלל פגישת הכרות שבה אני לומדת על המשפחה, מי הן הנפשות הפועלות, על היחסים במשפחה. אני שואלת שאלות על השגרה היומית ובסופו של דבר מקבלת תמונה על המשפחה. כמו כן אני מנסה לברר מה סיבת ההגעה והבעיה. לאחר מכן, בסדרת מפגשים, אני מעלה רעיונות, שיטות וכלים כיצד להתמודד עם הבעיות. בסוף כל פגישה, ההורים יוצאים עם "שיעורי בית" שעליהם ליישם. במפגשים הבאים מחדדים או משנים את הכלים, עד שמגיעים לנוסחה שעובדת.

על איזה קשיים מדברים בהדרכת הורים?

בעיות טיפוסיות ונפוצות הן: הצבת גבולות, יחסי אחים, התנהגויות מפריעות, הבנת החשיבה של הילד, תקשורת, ממיוניות חברתיות, בעיות קשב וריכוז, ועוד.

כמה מפגשים דרושים בהדרכת הורים פרטנית

זה מאד תלוי במשפחה, בדינמיקה ובהצלחה של הכלים. מקובל לעשות סידרה של שישה מפגשים של שעה. בדרך כלל, בתום סידרה זו, אפשר להגיע לפתרון טוב של הבעיה.

מי צריך לבוא להדרכת הורים?

כאשר יש במשפחה שני בני זוג, רצוי מאד ששני בני הזוג יגיעו. גם בזוגות גרושים, אם יש בין בני הזוג שיח מכבד, חשוב וכדאי ששני בני הזוג יגיעו. שכן עם הגירושין לא מקבלים פטור מהורות. ניתן לאמר שחשוב שכל מי שיש לו חלק בגידול הילד, או שיש לו חלק משמעותי בחייו יגיע. זה יכול להיות במשפחות מסוימות גם דור הסבים והסבתות. לעיתים, כאשר התנהגויות מסוימות של הילד נוגעות גם לשהייה בגן/בית הספר, אני מבקשת לדבר גם עם הגננת/מורה.

האם הדרכת הורים היא פתרון לכל הבעיות במשפחה?

התהליך תלוי מאד בשיתוף הפעולה של ההורים. ככל שההורים ישתפו יותר פעולה, כך הסיכוי שהבעיות יפתרו עולה. ובכל זאת, יש לעיתים בעיות שהם מחוץ לתחום של "הדרכת הורים". שכן לעיתים גם הדרכת הורים המלמדת את ההורה כיצד להתנהל עם הילד באופן מיטבי, אינה מועילה, ויש צורך לפנות לסמכויות אחרות כגון פסיכולוג. דוגמא טובה למקרה שהדרכת הורים דורשת עזרה חיצונית היא כאשר יש צורך למשל להשתמש בתרופות. דוגמאות נוספות להפרעות שדורשות טיפול מקצועי מעבר להדרכת הורים הן הפרעות התנהגות כגון טורט, OCD, אובדנות, דיכאונות ועוד.

מה התחומים שאת מתמחה בהם?

אני מתמחה בקשב וריכוז, הורות לגיל הרך, מתבגרים, תאומים, בעיות הקשורות למעברים (למשל מגן לבית ספר).

מאיזה גיל צריך הדרכת הורים?

למעשה, התשובה לכך היא כמה שיותר מוקדם. שכן הרעיון הכללי בהדרכת הורים הוא כיצד למנוע בעיות. וכאשר מגיל צעיר בונים עם הילד מערכת יחסים טובה, מכבדת, קשובה, הרי שהרבה בעיות כלל לא נולדות. הורים שמתחילים את פרק ההורות שלהם עם ידע, יכולים לחסוך טעויות וקשיים.

עד איזה גיל צריך הדרכת הורים?

הדרכת הורים יכולה להועיל למעשה עד יציאת הילדים מהבית. כמובן שככל שגיל הילדים גדול יותר, ככה יותר קשה לפתור בעיות. הדבר דורש נחישות של ההורים אך עדיין זה אפשרי.

באיזה אזור את עובדת?

יש לי קליניקה בחיפה שבה אני מעבירה הדרכה הורית בצפון. כמו כן יש לי קליניקה ביקנעם המיועדת להורים באזור העמקים. אפשרות נוספת, המיועדת למי שגר רחוק או בחו"ל זה הדרכת הורים באינטרנט.

חדווה בנטל: 052-3755095

דואר אלקטרוני: hedva@bental.com

הדרכה הורית – שלבים

הדרכת הורית פועלת באופן הבא:

בשלב ראשון, מדריכת ההורים שומעת על הסיטואציות השונות שקורות בבית. איפה הבעיות, ואיפה הקשיים. מדריכת ההורים, כגורם אובייקטיבי שאינו מעורב מבחינה רגשית, יכולה לשים לב להתנהלותם של ההורים, אשר גורמת לקשיים.

בשלב הבא, מדריכת ההורים מנתחת את הבעיה עם ההורים ומציעה להם טכניקות/כלים לפיתרון הבעיה. המנחה מציעה דרך התנהלות חדשה, על פי המידע שהיא מקבלת מההורים.

ההורים הולכים הביתה עם "שיעורי בית". הם מתבקשים להתנהל באופן שונה מהדרך שהתנהלו עד כה. במהלך השבוע, הם מנסים את הדרך החדשה ובודקים האם חל שיפור במצב. לאחר כשבוע חוזרים למפגש הבא ומדווחים למנחה האם מה שהוצע עבד.

בפגישות הבאות, עוברים על התוצאות, ומשנים אותם עד לפיתרון הבעיות. ניתן לראות שהדרכת ההורים נותנת להורים נקודת מבט שונה לבעיות היומיום. המנחה תופרת להורים פיתרון המותאם לקשיים האישיים שלהם.

הדרכת הורים צפון

הפעילות העיקרית שלי היא הדרכת הורים בצפון. יש לי קליניקה במרכז הכרמל ובאזור הצ'ק פוסט בה אני מרכזת את נושא הדרכת הורים בחיפה. כמו כן אני מעבירה הדרכת הורים בקריות (כולל קרית אתא, קרית ביאליק, קרית מוצקין וקרית חיים), הדרכת הורים בעמקים, הדרכת הורים ביקנעם, הדרכת הורים ברמת ישי, הדרכת הורים בקרית טבעון ובעוד ישובים נוספים באזור.

הדרכת הורים חיפה


הדרכת הורים בחיפה מושפעת מהרכב האוכלוסייה הייחודי שיש בעיר. אזורים כמו קריית אליעזר מאופיינים בהרבה עולים חדשים וותיקים. הבעיות שיש לאוכלוסייה זו קשורה להבדל מנטליות בניהם לבין התושבים הוותיקים יותר. באזור הכרמל קיימת אוכלוסייה יותר מבוססת, עם בעיות שטיפוסיות למשפחות עם הורים קרייריסטים, וילדים שגדלים בסביבה חברתית של מעמד בינוני גבוה. כך למשל ניתן לראות שם בעיות הקשורות לחוסר זמן של ההורים, או התמודדות של ילדים בסביבה תחרותית. קריית חיים שייכת אומנם לחיפה מבחינה מוניציפאלית, אך האוכלוסייה שלה טיפוסית יותר לאזור הקריות.

אני מעבירה הדרכת הורים בחיפה, בקליניקה באזור הצ'ק פוסט. פגישה של הדרכת הורית אורכת בדרך כלל כשעה ורבע. כמות הפגישות נקבעת בהתאם לצורך.

המאמר הדרכת הורים עודכן לאחרונה בתאריך: 10 נובמבר 2021