מהי הוראה מתקנת?
ההוראה המתקנת היא תחום העוסק בדרכי הטיפול בבעיות הלמידה באמצעות שיטות וטכניקות שונות. תחום זה מקנה לילדים בעלי לקויות הלמידה/ קשיי למידה אסטרטגיות ומיומנויות למידה, כלים שבאמצעותם יוכלו לעקוף או לתקוף את הליקויים.
מהי למידה?
ההוראה המתקנת היא תחום העוסק בדרכי הטיפול בבעיות הלמידה באמצעות שיטות וטכניקות שונות. תחום זה מקנה לילדים בעלי לקויות הלמידה/ קשיי למידה אסטרטגיות ומיומנויות למידה, כלים שבאמצעותם יוכלו לעקוף או לתקוף את הליקוייםלמידה היא כל דבר שאנחנו רוכשים במהלך חיינו. כל ההתנהגויות החדשות ההתנסויות שלנו היומיומיות מאפשרות ליצור סכימות של ידע ולהרחיב אותם על בסיס ההתנסויות החדשות. הלמידה הפורמלית זה הידע החדש שנוסף לנו במהלך ההוראה.
מהי לקות למידה?
דיספונקציה נוירו התפתחותית, דיס-שינוי בתפקוד המוחי, שינוי במבנה המוח שמשפיע על יכולת התפקוד של הילד, הוא פגם מולד אשר מושפע מתהליך ההתפתחות והוא גורם מעכב ברכישת הלמידה בהתאם לדרישות החברה המערבית.
החברה המערבית מגדירה את הלקות ביחס להישגים לימודיים. ע"פ ספר האבחנות הפסיכיאטריות (DSM5) לקות למידה היא הפרעה נוירו התפתחותית שיש לה בסיס ביולוגי והשלכות קוגנטיביות. הרקע הביולוגי בא לידי ביטוי באינטרקציה בין גורמים גנטים וסביבתיים המשפיעים על יכולת המוח לתפקד ביעילות ובדייקנות בפעילויות קוגנטיביות כגון תפיסה ועיבוד מידע מילולי ולא מילולי.
זוהי הפרעה מתמשכת הפוגעת בתפקודי למידה, כגון: קריאה, הבנת הנקרא, הבעה בכתב, כתיב, חישובים מתמטיים והיגיון מתמטי ומתבטאת בדרגות חומרה שונות( חמורה בינונית וקלה).
כיצד בודקים האם לילד יש איזושהי לקות למידה?
ניתן לבדוק האם לילד יש לקות למידה ע"י אבחון דידקטי, אבחון דידקטי מזהה וממפה התנהגויות ואסטרטגיות למידה של התלמיד בכל אחת ממיומנויות היסוד.
באמצעות האבחון נוכל ללמוד:
- מה התלמיד יודע, במה הוא טוב
- מה התלמיד אינו יודע ואינו מסוגל לבצע
- נוכל לזהות היכן התלמיד נמצא על פני הרצף כשבראשיתו הוא מתפקד כלומד בלתי מיומן ותלותי ובסופו הוא מתנהג כלומד מיומן ועצמאי
- נוכל ללמוד על רמת המוטיבציה שלו
- נוכל לגלות כיצד מתפקד התלמיד בחומר מוכר
- וכיצד הוא מתפקד בחומר לא מוכר
- נוכל ללמוד על יכולת הלמידה שלו
- כיצד הוא מגיב לקושי
- האם הוא מפעיל תהליכי בקרה על דרכי עבודתו
- נוכל ללמוד כיצד ובאילו נסיבות התלמיד מפעיל התנהגויות ואסטרטגיות המאפשרות לו לתפקד במיטבו
- האבחון ישמש בסיס להכנת תכנית דידקטית- טיפולית לתלמיד,על מנת שהתלמיד ימצה את היכולות הלימודיות שלו
- האבחון מספק התאמות כגון: תוספת זמן בבחינות, התעלמות משגיאות כתיב, הכתבה לבוחן, הוראה מתקנת – לימוד אסטרטגיות למידה, הקראת שאלון הבחינה.
אז מה ההבדל בין אבחון דידקטי לפסיכודידקטי?
האבחון הדידקטי נעשה ע"י איש מקצוע מתחום תורת ההוראה, האבחון הפסיכודידקטי נעשה ע"י פסיכולוג או פסיכולוג שגם מומחה ללקויות למידה.
האבחון הפסיכודידקטי כולל אבחון אינטיליגנציה, הוא בוחן היבטים ריגשיים וכן היבטים של האבחון הדידקטי. האבחון הדידקטי מעריך את המצב הריגשי בכל נה שנוגע לתהליכי הלמידה. הנתונים נאספים ממקורות שונים כמו: המפגש בין המאבחן לילד, שאלונים מובנים, מבחנים השלכתיים אשר מאפשרים ללמוד על גורמים אישיים שיכולים להשפיע על הלמידה, לדוגמא: חרדה, ביטחון עצמי, מצב משפחתי ועוד..
מהם השלבים שבהם פועלת ההוראה המתקנת?
בתחילה נעשה איסוף מידע ע"י המורה להוראה מתקנת, על סמך אבחונים, תצפיות וראיונות עם ההורים/ צוות חינוכי בבית הספר.
המטרה היא לאתר את התחומים בהם מגלה התלמיד יכולת תקינה ולמצוא את התחומים בהם הילד מגלה קשיים. לאחר מכן, המורה בונה תכנית עבודה פרטנית אשר מותאמת לטיפול בקשייו של הילד.
בתחילה המורה יתבסס על היכולות המפותחים יותר של התלמיד כלומר על המשימות שהתלמיד מבצע בהצלחה ולאחר מכן המורה יפנה לתחומים שבהם התלמיד מתקשה.ההוראה המתקנת כוללת תירגולים שונים אשר מטרתם לפתח ולשפר את כישוריו של התלמיד.
מהן דרכי ההוראה המתקנת?
השאיפה היא לחשוף בפני התלמיד מספר רב ככל הניתן של אסטרטגיות למידה אשר יסייעו לו לפתח מיומנויות של למידה וחשיבה יעילות.
ההוראה המתקנת עושה שימוש גם במשחקים וחידות.המשחק יכול לשמש ככלי שמקנה חומר למידה בדרך הנאתית וכן תירגול ויישום החומר שנלמד.
המשחקים יכולים להיות משחקי קופסה, משחקי מחשב,ומשחקים יצירתיים אחרים. את הפעילות בוחרים ע"פ ההתאמה למטרת הלמידה, למאפייני התלמיד כמו גיל, יכולת, אופי, תחומי עיניין ועוד.
ניתן להשתמש במשחקים שקיימים כבר בשוק או להכין משחקים מותאמים מראש או להכין עם התלמיד את המשחק כדרך מהתהליך שבו הוא למד.
מהן אסטרטגיות למידה?
אסטרטגיות למידה הן כלים שבעזרתם אנחנו למדים חומר חדש או מימונויות חדשות. לדוגמא: כשאנחנו רוצים לפתח קריאה יעילה – אנחנו נלמד כיצד לגשת לטקסט, נלמד כיצד להבחין בין עיקר וטפל, נלמד לארגן את המידע שבטקסט, נלמד כיצד לאחסן ולשלוף מידע מן הזיכרון.
נלמד לפתח כתיבה יעילה – כיצד לכתוב תשובות בצורה יעילה, נלמד לנהל זמן בזמן הלימודים ובזמן תקופת המבחנים.
כיצד האסטרטגיות מסייעות לנו בלמידה?
כאשר התלמיד לומד אסטרטגיות למידה, הן מאפשרות לו לרכוש מימנויות למידה אשר מסייעות לו למידה יעילה יותר ומחזקות אצלו את תחושת המסוגלות והעצמאות של התלמיד.כך התלמיד מצליח להתמודד עם משימות באופן עצמאי, הוא לומד טכניקות וגישות שונות אשר מארפשרות לו להתגבר על הקשיים או לעקוף אותם.
המאמר הוראה מתקנת עודכן לאחרונה בתאריך: 10 דצמבר 2020